Orice lucru are preţul lui, Maggie Lehrman

orice-lucru-are-pretul-lui_1_fullsize

„Când Win, prietenul lui Ari, moare, ea îşi cumpără o vrajă care ii şterge amintirile despre el. Dar vrăjile au preţul lor. Uneori se dezlănţuie un adevărat vârtej de conexiuni ascunse şi primejdioase. Aşa se întâmplă cu Ari şi prietenii ei. Spusă din patru perspective diferite, povestea din romanul acesta tulburător împleteşte trecutul şi prezentul într-un suspans narativ care dezvăluie adevărul din spatele unei teribile tragedii.”

Mi-e greu să mă decid ce să spun despre acest roman. Cu siguranţă nu este o capodoperă, dar nu e nici unul care să nu merite lecturat. L-am terminat şi vă povestesc despre el, aşadar e ceva de capul lui. Nu atât cât mi-aş fi dorit eu, nu atât cât mă aşteptam din descriere, dar treaca-mearga…

Subiectul e cât se poate de interesant, dar nu este exploatat la potenţial maxim. Cel puţin cu senzaţia asta am rămas eu. Am citit romane cu adolescenţi mult mai bune. Aici s-a încercat combinarea realului cu câteva elemente fantasy, dar ceva nu s-a legat bine. Nu se dau foarte multe detalii despre lumea vrăjitoarelor, ele sunt prinse ici-colo în context. Mi-ar fi plăcut ceva mai elaborat în sensul ăsta.

Bun. Acum să vorbesc despre tema romanului: cum ar fi să poţi uita o pierdere importantă din viaţa ta şi durerea aferentă acesteia cu ajutorul unei vrăji? Care e preţul pe care trebuie să-l plăteşti? Sună a laşitate şi poate chiar asta este. Pierderile fac parte din viaţa noastră, ne definesc chiar. Ari alege însă să şteargă amintirile cu iubitul său mort pentru a nu înfrunta durerea pierderii acestuia. De aici, un întreg lanţ de evenimente, care se încurcă pe întreg parcursul romanului, uneori se prea precipită şi îşi pierde din credibilitate, urmând a se descurca abia la final, aşa cum e de aşteptat. Recunosc că nu mă aşteptam la acest deznodământ.

Încă un minus ar mai fi faptul că nu poţi stabili o legătură cu nici unul dintre personaje. Nu ştiu, poate n-am avut eu starea necesară, dar tind să cred că e mai degrabă vorba de modul în care e scrisă povestea. Ari, Win, Markos şi Kay sunt vocile care ne spun povestea. Mi s-a părut ciudat că i s-a dat glas şi lui Win dat fiind faptul că încă de la început e un personaj mort. E ciudat să îţi „vorbească” ca şi cum ţi-ar povesti totul din spatele unei ceşti de cafea.

Una peste alta, Orice lucru are preţul lui este o poveste despre cauză şi efect, despre alegeri şi consecinţe, despre anii teribili ai adolescenţei. Nu regret timpul alocat, a fost o lectură drăguţă. Se citeşte e repede, stilul autoarei e plăcut. Păcat că nu a fost exploatat mai mult subiectul.

Nu pot spune că o recomand neapărat, aşa cum fac de obicei. De data aceasta rămâne la alegerea voastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *