Pe când eram o operă de artă, de Eric-Emmanuel Schmitt

978-973-689-484-8

„Cine n-a visat să devină obiectul admiraţiei tuturor? Iată promisiunea pe care i-o face un artist excentric, zeu şi demon în acelaşi timp, unui tânăr disperat, în pragul sinuciderii. Primul, mereu dornic să scandalizeze, îi propune celui de-al doilea, dornic de o nouă existenţă, mai puţin anostă, să-l transforme într-o operă de artă. La urma urmei, nu are nimic de pierdut, în afară de libertate.

Cu noua sa identitate de statuie vie, Adam bis devine mai celebru decât Gioconda. Dar, imediat ce începe să se simtă privat de dreptul la conştiinţă, omul din el se răzvrăteşte. Creaţia încearcă astfel să fugă de creator şi să-şi recâştige libertatea pierdută. Prin dragoste. Va mai putea însă să-şi redobândească umanitatea şi să descopere fericirea într-o lume stăpânită de narcisism, de cultul simulacrelor şi al aparenţei şi de puterea zdrobitoare a imaginii?”

Acest roman mi-a fost recomandat și împrumutat de un prieten. Nu mi-a spus mare lucru despre el, dar m-a asigurat că merită citit. Așa că m-am apucat de citit și în câteva ore l-am parcurs din scoarță în scoarță. Nu e un roman obișnuit și nici subiectul nu este unul tocmai comun. Dorința de a fi văzut, apreciat, dorit ne poate veni uneori de hac. Acesta este și cazul tânărului Tazio, care negăsindu-și locul în această lume și trăind toată viața în umbra fraților săi mai arătoși decide că din moment ce nu a putut fi stăpân pe propria viață poate fi stăpân pe propria moarte. În momentul în care el crede că e pregătit să-și încheie toate socotelile cu viața, îi iese în cale un „artist” meschin și lipsit de scrupule care îl convinge să se lase în mâinile lui și va fi văzut, apreciat, dorit. Considerând că oricum nu mai are nimic de pierdut acceptă pactul, un acord care îi va schimba într-adevăr viața. După ce devine cea mai celebră operă de artă sub numele de Adam bis, tânărul se îndrăgostește. Iar asta schimbă totul. Pentru că asta face dragostea, îți întoarce lumea cu susul în jos.

Este primul roman al lui Eric-Emmanuel Schmitt, pe care l-am citit. Și mi-a plăcut mult. Și cum a fost scris și cum a fost gândit și ce a transmis. Deși întreaga acțiune este ficțiune, au fost momente în care aveam senzația că totul e real, că se întâmplă și că eu sunt acolo, un spectator pitulat într-un colț de scenă. „Pe când eram o operă de artă” este o călătorie în tine însuți, o lecție despre acceptarea sinelui, despre iubire și chiar despre viață. Atipică, uneori ciudată, dar extrem de interesantă!

Vă recomand cu căldură acest roman. Și în continuare, ca bonus, va las și câteva citate:

„- Din ce cauza sufereai atunci când ne-am întâlnit? Din cauză că aveai conștiință. Ca să te vindec ți-am propus să devii un obiect. 

[…] Societatea noastră e organizată în așa fel încât e mai bine să fii un obiect decât o conștiință.

– De fapt ar trebui să-i înlăturăm sufletul.
– Sufletul? Vorbiți ca un preot, Fichet! Credeți că există suflet?
– Sigur. E o rană care sângerează mereu și nu se vindecă niciodată. Nu dispare decât odată cu moartea.

Între Fiona și mine nu existau cuvinte de prisos. Ca să nu ne îndepărtăm unul de celălalt, pășeam în același timp, ca să respirăm același aer, ca să fim sub aceleași stele, să împărtășim același petic de noapte. Singurătatea noastră în doi ne făcea mai sensibili, dând până și celui mai neînsemnat cuvânt un sens secret, fermecător de intim.

– Fiona, și tu mă vezi cu ochi de orb?
– Așa sunt ochii dragostei.

– Mă iubești prea mult, îmi spunea.
– Niciodată nu iubim prea mult.

Ce e de neînlocuit în mine? Asta. Gândurile mele. Frământările mele. Afecțiunea mea. Iubirile mele.

În tinerețe, când mi-am dorit ca frumusețea să-și aibă sălaș în mine, am fost nefericit. Acum, știu și accept că ea este peste tot în jurul meu.”

V-am făcut curioși? Atunci o găsiți aici – http://bit.ly/17XZyDV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *