Prin ochii ei, de Sarah Pinborough

56334664_376853009566736_581333448535310336_n

 „Louise este o mamă singură, secretară, prinsă în rutina de zi cu zi. Într-una din rarele ei seri în oraș, întâlnește un bărbat într-un bar și imediat ies scântei. Deși pleacă după ce se sărută, e încântată că în cele din urmă a creat o legătură cu cineva. Când ajunge la serviciu luni, Louise îl întâlnește pe noul ei șef, David. Bărbatul de la bar. Bărbatul căsătorit de la bar… care îi spune că sărutul a fost o greșeală teribilă, dar care încă nu-și poate lua ochii de la ea. Apoi Louise se ciocnește de Adele, care este nouă în oraș și are nevoie de o prietenă. Dar se întâmplă că tocmai ea să fie căsătorită cu David. Iar dacă vă închipuiți că știți cum se va sfârși această poveste, mai gândiți-vă, pentru că Prin ochii ei nu seamănă cu nici o altă carte pe care ați citit-o până acum. David și Adele par să formeze cuplul perfect. Și atunci de ce este David atât de obsedat de control? Și de ce este Adele atât de speriată? Pe măsură ce Louise este atrasă în relația cu David și Adele, ea ajunge să-și pună tot mai multe întrebări și să găsească tot mai puține răspunsuri. Singurul lucru clar e faptul că ceva în acest mariaj este complet în neregulă. Dar Louise nu poate ghici amploarea problemei – și cât de departe poate merge cineva ca să-și protejeze secretele căsniciei.” 

„Uneori dragostea e atât de puternică, încât doboară totul în cale.”

Înainte de a te apuca de cartea asta, trage adânc aer în piept, înarmează-te cu răbdare și pregătește-te să fii de-a dreptul socat. Nu o să-ți imaginezi un asemenea twist. Garantat nu. Dacă ai impresia că s-au epuizat variantele de triunghi amoros, te înșeli. Varianta asta sigur nu ai auzit-o până acum. Mi s-a părut genială. În clipa în care „mi s-a aprins beculetul” am căscat gura și mi-am zis cu voce tare „Du-te mă de aici!”.

Louise îl întâlnește pe David într-un bar, apoi descoperă că este noul ei șef și că este cât se poate de însurat cu o femeie superbă! Până aici nimic nou. Inițial, faza m-a dus cu gândul la MerDer (Grey’s Anatomy) și la începuturile lor. Dar nu a durat mult impresia asta, pentru că Adele nu e Addie, Adele are cu totul altă poveste…

„Întrebări, întrebări, întrebări. Am impresia că de când au intrat David și Adele în viața mea, sunt asaltată de întrebări. Sunt ca buruienile în apă. Ori de câte ori cred că mă pot ridica la suprafață, alta se înfășoară pe picioarele mele și mă trage în adânc.”

Ca sa fie treaba treabă, soția și amanta se ciocnesc într-o zi și devin prietene, iar de aici totul o ia pe arătură. Aparent din întâmplare se întâlnesc ele două. Aparent printr-o ironie a sorții. Aparent. Totul, absolut totul e aparent în cartea asta. Personajele sunt versatile, alunecoase. Te țin la distanță datorită dualității lor și a misterului care le învăluie. Îi iubești, îi urăști, te pui în locul lor, privești prin ochii lor, te enervează, te sperie, te intrigă. Devin un viciu la care nu poți să renunți până nu ajungi să întorci și ultima pagină.

„Unele secrete trebuie excavate, nu doar spuse, iar micul nostru păcat se numără printre ele.”

Romanul alternează două perspective – Louise și Adele. Fiecare narată la persoana întâi, fiecare oferind câte o față a lui David, fiecare inducând din ce în ce mai mult în eroare. Ajunsesem pe la jumătatea cărții și nu mai înțelegeam absolut nimic. Povestea are puține personaje, este centrată pe triunghiul amoros, dar cu toate că nu are multe răsturnări de situație, nu-i lipsește misterul. De la un capitol la altul ai senzația că te afunzi într-o ceață densă și că înaintezi orbește. Și chiar așa se va dovedi. Că ai mers orbește pe o pistă falsă. Deși pe drum au fost lăsate câteva indicii mărunte, tot nu ai fi putut să ghicești ce „rău” au făcut Adele și David în trecut, de ce ținea Adele cu dinții de prietenia cu amanta soțului ei, motivele lui David, dar mai ales…cine este cu adevărat „săraca” Adele!

 „Trecutul e la fel de efemer ca viitorul – doar fum și oglinzi și chestiune de perspectivă. Nu poți să pui degetul pe el, nu-i așa? Să zicem că două persoane trec exact prin aceeași situație; cere-le mai târziu să-ți povestească întâmplarea și, cu toate că versiunile lor poate vor fi similare, deosebiri între ele vor exista întotdeauna. Adevărul e diferit pentru oameni diferiți.”

A fost un thriller excelent, care m-a ținut captivă și care sunt convinsă că îmi va rămâne în memorie. Recomand!!

Pont: Abia când ajungi la ultimul capitol titlul cărții capătă cu adevărat semnificație. Mi-a plăcut mult treaba asta.

Prin ochii ei a apărut la editura Litera, in colecția Buzz Books și o găsiți aici sau aici.

Rating Goodreads: 5/5*

Iustina Dinulescu

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *