Scrisoare pentru mama

 large

Dragă mamă,

Îți scriu pentru că altfel nu știu dacă aș avea curaj să-ți spun toate astea. Poate că trebuia să o fac cu mult timp în urmă. Habar n-am de ce am ales momentul ăsta.  Iartă-mă. Pentru toate acele momente în care ți-am înșelat așteptările și pentru dățile în care te-am dezamăgit. Pentru momentele în care am trecut peste cuvântul tău și pentru că te-am mințit. Mi-ai oferit întotdeauna prietenia ta, însă eu mi-am pus de fiecare dată încrederea în alți oameni. Mi-a fost rușine, mami. Mi-a fost rușine să recunosc că aveai dreptate. Că eu am greșit și că tu ai avut dreptate. Și oamenii m-au dezamăgit,  m-au trădat. Și am venit înapoi în brațele tale calde ca să-mi bandajez sufletul. Pentru că doar la tine am găsit mereu cel mai eficient medicament.
Iartă-mă pentru că am fost de prea multe ori egoistă și de tot atâtea ori încăpățânată. Ți-am greșit atât de mult… de atâtea ori. Și știu că vorbele mele aruncate la nervi te-au rănit iremediabil. Ți-aș îngriji rănile, dar acum știu și eu că nu sunt vindecabile. Și mă doare în egală măsură neputința mea de a șterge totul cu buretele, de a îndrepta toate greșelile.

Nu știu dacă ți-am mărturisit vreodată cât de mult te admir. Îți admir puterea, determinarea, demnitatea, simplitatea, felul cum iubești, cum crezi, cum speri. Îți admir puterea de a ierta și voința de a nu te da bătută. Ai fost singurul om care a crezut în mine mai mult decât am crezut eu însămi. Mi-ai arătat întotdeauna calea cea bună, dar a trebuit să o iau și pe căi greșite, alese de mine, pentru a-mi învăța lecțiile. Știi și tu că altfel nu ar fi fost cu putință.

În cele din urmă, vreau să îți mulțumesc pentru tot ce mi-ai dăruit.  Pentru copilăria frumoasă și liniștită, pentru exemplul pozitiv pe care mi l-ai oferit, pentru răbdare și pentru înțelepciune. Îmi amintesc cu durere în suflet cum te comparam cu alte mame care credeam eu că sunt mai bune pentru că erau mai permisive. Cât de mult trebuie să te fi rănit naivitatea și netrebnicia mea! Sper că nu e prea târziu să-ți spun că dintre toate mamele din lume TU ești cea mai bună mamă!

 Iartă-mă, îți mulțumesc și te iubesc. Nu ți le-am spus niciodată la timp. Și nu vreau să mai amân nici o clipă. Nu vreau să mă mai apese nici  măcar o secundă povara lui „prea târziu…”

© Iustina Ţalea

This Post Has 30 Comments

 1. Ioana

  Superb!!
  Mi-am permis sa postez cateva paragrafe pe facebook [in ghilimele , bineinteles], sper sa nu te superi.
  Keep writing! Esti foarte buna la asta 😀

 2. anca.alexandra

  Te-a inspirat in vreun fel filmul „Prea tarziu” sau e pura coincidenta?

  1. Iustina

   Buna Alexandra,

   Nu stiu la ce film te referi… 😀

 3. Mircea

  Pentru mine acum e prea tarziu. As vrea sa spun si eu asemenea cuvinte mamei mele, dar acum e prea tarziu. Spuneti cuvinte frumoase mamelor voastre in fiecare zi, pentru ca merita asta. Repet, as vrea sa am cui spune asemenea cuvinte…si acum as face-o fara sa ezit…intotdeauna am considerat ca ea stie lucrurile astea…i le-am spus totusi mamei mele cand ea era in sicriu…si nu stiu daca m-a auzit. Acum, ii spun zilnic ca o iubesc dar ea, de acolo de sus din Ceruri nu imi raspunde.

  1. mery

   Cred ca aceste ziceri se potrivesc fiecaruia dintre noi! Da , este bine ca toate lucrurile sa fie facute la timp pentru a nu avea regrete! superba scrisoare! fiecare dintre noi care mai ave mama in viata ar trebui sa-i spuna tot ce simte!

 4. maxim eu

  eti foarte buna mam inspirat din asta si am primit un 10 la romina

 5. dia

  Prea frumos ! Super !
  Te iubesc mami !

 6. chirita ionut

  iti multumesc mamei mele ii va placea

 7. dima.......

  foarte frumos!!!!

 8. Nicoleta

  Este foarte frumuosa!Pretuiti-va mamele cat sunt in viata si spunetile cate un lucru dragut in fiecare zi.Nu ezitati!Spuneti-le adevarul tot timpul si comportativa frumos cu ele.Ea este fericirea ce-a mai mare in viata acesta.Cand nu o mai aveti aprope o bucata foarte mare din inima se rupe din voi!!

  1. maria

   Bravo esti priceputa si te felicit PT norocul,bunatatea si Mila pe care o ai!
   Felicitari! Bravo!

 9. maria

  Te iubesc si as vrea s-a te am ca Sora.
  Mia’s Dori s-a am norocul tau pe care ti la dat Dumnezeu!

 10. Emma

  Este foarte frumoasa mi-am permis sa copii acest mesaj ptr mama mea sper ca nu te superi .. Niste cuvinte emoționante tote mamele din lume merita sa asculte asa ceva ..

 11. Ale Bia

  Foarte frumoasa scrisoarea.:))

 12. Iarina

  Foarte frumoasa ,dar si sincera cu mama .Este o scrisoare frumoasa.

 13. Lili12@yahoo.com

  Foarte frumos !

 14. Ana Timbur

  bravo aceasta scrisoare este ce mai frumoasa scrisoare pentru mama si inca esti bravo ca ai scris asa de mult scrisoarea .

 15. Camelia Madalina Jarda

  Foarte frumoasa, felicitari

 16. Mădălina

  Foarte frumoasă!!!

 17. adryana rascovschii

  Bravo este foarte frumoasa.

 18. Elena

  Vreau să îî mulţumesc din suflet persoanei care a scris acest referat ,este minunat. Aproximativ sunt lucrurile anume pe care m-ar reprezenta pe mine. Sincer❤

Faci un comentariu sau dai un răspuns?