Scrisorile secrete ale călugărului care și-a vândut Ferrari-ul, de Robin Sharma

10 orașe – 10 oameni – 10 lecții importante de viață.

Buenos Aires – primirea „sarcinii”
Istanbul – Puterea Autenticității
Paris – Îmbrățișează-ți temerile
Osaka (Japonia) – Trăiește cu bunătate
Mexic – Fă mici progrese în fiecare zi
Barcelona – Ca să ai cea mai bună viață, dă tot ce ai mai bun
Insula Cape Breton (Canada) – Alege bine oamenii care te influențează
Shanghai – Bucuriile cele mai simple ale vieții sunt și cele mai mari
Phoenix (Arizona) – Scopul vieții este să iubești
New Dehli (India) – Să reprezinți ceva mai presus de tine însuți

Deși titlul pare la prima vedere unul bizar, „Scrisorile secrete ale călugărului care și-a vândut Ferrari-ul” reprezintă o carte motivațională excepțională. Când am găsit-o la bibliotecă, lucrul care mi-a atras atenția asupra ei a fost comentariul lui Paulo Coehlo (unul dintre scriitorii pe care îi citesc mereu cu interes și cu plăcere) cu privire la această carte: „Cărțile lui Robin Sharma îi ajută pe oamenii din întreaga lume să aibă o viață minunată.”
Drumul prin aceste 10 orașe ale lumii sunt o călătorie de autocunoaștere a „eroului” cărții, pe nume Jonathan. Nemulțumit de jobul său, cu o căsnicie ratată și cu un copil de care nu avea timp să se ocupe atât cât și-ar fi dorit, acesta este rugat de o rudă îndepărtată să călătorească în jurul lumii pentru a strânge 10 talismane norocoase. Inițial nemulțumit de faptul că e nevoit să iasă din zona lui de confort, plecând într-o călătorie lungă și obositoare, pe parcurs înțelege lucruri esențiale pe care până atunci le scăpase din vedere.

Fiecare „talisman” era însoțit de câte o scrisoare care sublinia o lecție de viață importantă. Deasemenea, oamenii care păstrau aceste talismane îl ajută pe Jonathan să înțeleagă și mai bine sensul celor scrise în scrisori.
Nu e nimic fantezist, nimic greu de înțeles. Toată înțelepciunea cărții este cât se poate de realistă și punctează aspecte extrem de importante ale vieții pe care grăbiți, stresați, obosiți sau lacomi, le pierdem adesea din vedere.

Mărturisesc că nu am mai citit de ceva vreme o carte care să mă marcheze atât de tare. Descrierea peisajelor și oamenilor te trimit chiar acolo, în mijlocul acțiunii, iar toată înțelepciunea cuprinsă în cele 187 de pagini te fac să privești absolut totul cu alți ochi, exact cum o face și Jonathan, pas cu pas. Citind ultimele rânduri de pe ultima pagină în ochi mi s-au adunat câteva lacrimi. De bucurie. Bucuria că am citit această carte nemaipomenită.
Această carte este genul acela de carte pe care trebuie să o scoți din raft și să o recitești ori de câte ori sufletul ți-e zbuciumat, ori de câte ori ești neliniștit sau neîmpăcat.
Cuvintele mele nu pot reda decât o mică parte a complexității acestei cărți, așa că în continuare, voi cita din scrisorile care m-au impresionat cel mai tare:

Majoritatea oamenilor nu descoperă ceea ce este mai important în viață până ce nu îmbătrânesc prea mult ca să mai poată schimba ceva. Își petrec mulți dintre cei mai buni ani de viață urmărind lucruri care, în fond, valorează prea puțin. Deși societatea ne îndeamnă să ne umplem viețile cu obiecte materiale, în adâncul sufletului, partea cea mai bună din noi știe că bucuriile cele mai simple sunt cele care ne îmbogățesc și ne susțin. Oricât de grea sau de ușoară ar fi situația noastră din prezent, cu toții avem la îndemână o mulțime de bucurii simple care nu așteaptă decât să observăm că există și să le apreciem. Și pe măsură ce facem acest lucru, suntem tot mai fericiți. Suntem tot mai recunoscători. Și fiecare zi devine un dar uimitor. ( din scrisoarea „Bucuriile cele mai simple ale vieții sunt și cele mai mari”)

Cât de bine îți trăiești viața echivalează cu cât de mult iubești. Inima este întotdeauna mai înțeleaptă decât mintea. Respect-o. Ai încredere în ea. Urmeaz-o. ( din scrisoarea „Scopul vieții este să iubești”)

Alte câteva citate:

„Este important să-i ierți pe alții. Este esențial să te ierți pe tine însuți.”

„Am realizat că toate scuzele pe care mi le găseam nu erau nimic mai mult decât minciuni, inspirate de temerile mele.”

„De ce ne permitem atât de des să ne tratăm familia așa cum nu i-am trata pe prieteni – sau chiar pe cei pe care nu-i cunoaștem? Probabil, pentru că presupunem că ne vor ierta. Dar asta nu este o scuză.”

„Cred că cele mai multe lucruri pe care le înțelegem despre alții sunt doar lucruri de suprafață. Și asta este ceva trist.”

Vă recomand să nu o ratați. O puteți găsi aici.

5 răspunsuri la „Scrisorile secrete ale călugărului care și-a vândut Ferrari-ul, de Robin Sharma”

 1. Mulțumesc mult! M-a emoționat foarte mult recenzia făcută de tine! Abia aștept să-mi cumpăr cartea și s-o citesc cu sufletul, inima și cognitivul, bineînțeles!
  Da, bucuriile cele mai simple ale vieții sunt și cele mai mari! De-am prețui mai mult viața, așa cum e!…
  Scopul vieții este să iubești!…cât adevăr!…lumea ar fi diferită de-am avea această atitudine sau măcar intenția, dorința…de-a iubi și prețui…în realitate realitatea…

 2. In prezent citesc aceasta carte, Am trecut de jumatate si pot spune ca este foarte interesanta. Te captiveaza si iti ofera o alta viziune asupra vietii, acea latura pe care am uitat sa o traim. In prezent, majoritatea exista, uitand sa traiasca. O recomand!

  1. salut, am tot incercat sa cumpar aceasta carte. nu mai este in stoc pe nicaieri…
   daca vrea cineva sa o vanda… daca a citit-o deja…
   sau sa o inchirieze,sau sa o imprumute… as fi profund recunoscator…
   o zi buna!

 3. Intresanta si captivanta recenzie.Mi-as dori sa citesc aceasata carte da, momentan stocul pentru promotie a fost finalizat si nu o mai au.Regret, am sa mai incerc.Multumesc mult pentru recomandare!

 4. Hello tuturor!
  Ma zbat de un an sa fac rost de aceasta carte care a devenit indisponibila peste tot! Ma asteapta o calatorie lunga si mi-ar placea mult sa o am cu mine sa citesc din ea! Daca ma aude cineva 😀 si este dispus sa o vanda sau sa mi-o imprumute, as fi profund recunoscator!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *