Somerset, de Leila Meacham

1167130

” Roman a cărui acțiune se desfășoară pe mai mult de șase decenii, Somerset urmărește destinul a trei familii — Toliver, Warwick și DuMont surprinzând cu minuție fiecare aspect al migrației către Texas, al sclavagismului și al Războiului Civil American. Silas Toliver și Jeremy Warwick, prieteni foarte buni, fiii mai tineri ai unor bogati proprietari de plantații, se pregătesc să părăsească ținutul Carolinei de Sud, mânați de perspectiva unei vieți mai bune pe tărâmul făgăduinței. Dar, printr-un concurs de împrejurări, Silas este silit să se însoare cu Jessica Wyndham, fiica unuia dintre cei mai înstăriți plantatori din zonă, o ființă îndărătnică, susținătoare ferventă a mișcării abolitioniste, hotărâtă să-și impună voința cu orice preț.”

Ei bine, iată-mă ajunsă și în Texas! Și de ce călătorie fascinantă am avut parte!

Perioada anilor 1800 mi s-a părut mereu fascinantă și înfricoșătoare deopotrivă. În Somerset m-am întors înapoi în timp într-o perioadă în care oamenii se ghidau după alte valori și funcționau după alte reguli. Acoperind o perioadă de 65 de ani, această saga de familie explorează sufletul uman în toată complexitatea lui. Începutul romanului debutează descriind viața și obiceiurile stăpânilor de plantație, apoi începe să se creioneze conceptul sclavagismului. Omul a exploatat omul dintotdeauna, însă în sudul Americii sclavia era legală în prima parte a anilor 1800. Cartea descrie foarte bine modul în care erau tratați sclavii, pedepsele pe care le primeau dacă încercau să fugă, condiția lor într-o societate care îi folosea doar pentru forța de muncă. Extrem de trist și de nedrept. La un moment dat Silas Toliver își recunoaște sieși că nu încercase niciodată să se gândească la sclavii lui ca la niște ființe umane. Mi se pare ceva de neimaginat…

În acest context relația de prietenie dintre Jessica și menajera ei de culoare pe nume Tippy naște multe controverse la vremea respectivă, dar chiar și așa supraviețuiește oamenilor și timpului, demonstrând încă o dată că nu rasa, religia sau etnia unui om îl face mai bun, mai frumos, mai special, ci sufletul său. Trebuie să recunosc că am fost puțin invidioasă pe prietenia lor minunată.

Romanul este structurat în patru părți. În primele două suntem părtași la povestea de dragoste dintre Jessica și Silas. Căsătoria lor este întemeiată ca un contract și inițial se anunță a fi una doar din interes, deci lipsită de iubire. După ce se căsătoresc cei doi pleacă spre Texas, pentru ca Silas să-și îndeplinească visul de a fi proprietar de plantație pe un tărâm al făgăduinței. În lungul drum către destinație Jessica începe să aibă sentimente contradictorii față de soțul său, iar Silas de asemenea se simte atras de mai tânăra lui soție. În cele din urmă ei cad unul în brațele celuilalt, iar povestea lor de iubire nu poate decât să te inspire și să-ți facă sufletul să vibreze. În ciuda diferențelor de caracter și de concepții, căsnicia lor este una de lungă durată, bazată pe iubire profundă, încredere și respect reciproc. Nu ai cum să nu îndrăgești personajele astea, n-ai cum! Iar Jessica este un personaj feminin pe cinste, pe care mi-o voi aminti mereu cu drag. Nu e o femeie care se face remarcată prin frumusețe, ci prin inteligența ei, prin bunătate și prin curajul de a-și susține cauza până în panzele albe. Mi-a plăcut forța ei interioară, înțelepciunea pe care o capătă cu timpul, curajul de a fi ea însăși.

La fel ca Jessica și Silas este un personaj care te marchează. În prima parte a romanului l-am condamnat după ce l-am judecat aspru. Ce bărbat își lasă logodnica pe care o iubește pentru bani?! Oferta lui Carson Windham îi alimentează visul său de o viață, iar el pur și simplu nu poate rezista tentației și acceptă târgul oferit de acesta. Povestea lui Silas este povestea unui om cu un vis ambițios, care face multe sacrificii însemnate pentru a și-l duce la îndeplinire. Uneori scopul scuză mijloacele, iar în cazul de față se aplică foarte bine această teorie. Silas își spală totuși din păcate iubind-o pe Jessica așa cum o iubește.

Un alt lucru care mi-a plăcut foarte mult la această carte este relația de prietenie dintre cele trei familii – Toliver, Warwick și DuMont. Ei își transmit valorile de la o generație la alta și de-a lungul timpului trec împreună prin multe schimbări și prin multe încercări. Grupul lor e o familie mare din care ajungi să simți că faci și tu parte, căci le trăiești cu aceeași intensitate și bucuriile și tristețile!

Somerset este fără doar și poate mai mult decât un roman de dragoste. E mai degrabă unul istoric din care dragostea nu avea cum să lipsească. Acesta cuprinde anii de sclavie legală, anii de colonizare, formare și dezvoltare ai statului Texas, Războiul civil american în urma căruia a fost abolită sclavia și numeroase descoperiri științifice ale vremii, care au schimbat lumea. Este un tot complex, cu personaje foarte bine definite și un studiu amănunțit despre sufletul omului, despre ceea ce îl înalță și despre ceea ce îl înjosește.

Somerset este despre iubire în diferite forme în care aceasta se manifestă, despre visuri și despre ceea ce este dispus să facă un om pentru a le împlini, despre cum greșelile și secretele unei generații planează ca o umbră deasupra celor care urmează, ajungând să fie repetate, despre prietenii speciale și despre povești de neuitat.

Am mai adăugat o comoară în bibliotecă. Recomand această carte cu mult entuziasm și vă sfătuiesc să o căutați și voi în categoria Literatură universală, pe Libris. Merită!!

Fragmente:

„Există alte iubiri, mai mari, pe care iubirea nu le poate învinge.”

„Câștigurile obținute necinstit ajung mereu să coste mai mult decât valorează.”

„Prăpastia căscată prea mult între doi oameni poate face imposibil ca aceștia să se mai regăsească.”

„Sentimentele nu sunt corecte sau greșite. Ele sunt, pur și simplu.”

„Războiul nu este altceva decât un șir de judecăți eronate tragice.”

„Există și alte modalități, în afară de a știrbi încrederea cuiva, ca să-ți dai seama de adevăratele sentimente ale unei persoane.”

4 răspunsuri la „Somerset, de Leila Meacham”

  1. „Somerset” este un roman minunat. Are ceva din dulcele clasicului, dar nu l-am putut încadra usor in vreo categorie. Roman de dragoste…este cea mai nedreaptă eticheta, din punctul meu de vedere. Ma bucur tare mult ca ti-a fost pe plac! Sunt curioasa sa vad cum o sa ti se pară si Trandafiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *