Soția secretă, de Gill Paul

51781078_2323892497642475_6932632958742298624_n

„O mare ducesă rusă și un jurnalist englez. Uniți printr-unul din cele mai mari mistere ale lumii…
1914. Rusia se află în pragul colapsului, iar familia Romanov se confruntă cu un viitor extrem de nesigur. Marea Ducesă Tatiana s-a îndrăgostit de ofițerul de cavalerie Dmitri, dar evenimentele iau o întorsătură neașteptată, punându-le în pericol iubirea și chiar viața…
2016. După ce o descoperire devastatoare o face să fugă din Londra, Kitty Fisher se refugiază la cabana străbunicului ei din America. Acolo, pe malul lacului Akanabee, descoperă un pandantiv spectaculos care o va conduce la un secret de familie îngropat cu mult timp în urmă…
Tulburător și emoționant, Soția secretă leagă trecutul și prezentul într-o poveste de neuitat despre iubire, pierdere și puterea speranței.”

Contextul istoric:

<<Familia Romanov a fost ultima familie regală a Rusiei. Ţarul Nicolae al II-lea – ultimul împărat al Rusiei, a fost omorât împreună cu familia sa de către bolşevici la ordinul lui Lenin, în vara anului 1918.

Ultimul ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea Romanov a domnit din 1894 până la abdicarea sa din 15 martie 1917. După ce, timp de mai bine de un an, au fost mutaţi în repetate rânduri pe teritoriul Rusiei, ţarul și familia sa, inclusiv țareviciul Alexei, grav bolnav de hemofilie, precum și câțiva servitori care îi însoțiseră, au fost împușcați în subsolul unei case din Ekaterinburg, de un pluton de execuție bolșevic condus de Iacov Iurovski, în noaptea de 16 iulie spre 17 iulie 1918. 

Multă vreme nu a fost cunoscut locul în care trupurile Romanovilor asasinaţi au fost înhumate. Secretul ținut asupra execuției și asupra îngropării trupurilor a dus la zvonuri conform cărora împăratul sau membri ai familiei lui ar fi fost încă în viață. Cea mai cunoscută poveste, care a fost şi dramatizată, în mai multe rânduri, este cea legată de cazul Annei Anderson, care a afirmat că ar fi fost Marea Ducesă Anastasia și chiar a reușit să convingă de acest fapt mai mulți membri ai familiei Romanov aflați în exil. Testele ADN făcute post-mortem au arătat că acest lucru nu era adevărat.

Imediat după dezmembrarea Uniunii Sovietice, trupurile Romanovilor au fost localizate, exhumate și identificate în mod oficial. Un raport secret al lui Iurovski a ajutat autoritățile să localizeze trupurile, cu excepţia a două, acela al ţareviciului Alexei şi al uneia dintre fiice, nu se ştie care, cel mai probabil al Anastasiei. Iniţial, se credea că acestea fuseseră arse, însă au fost descoperite ulterior, în 2007, într-o altă groapă din oraş. >> (Sursa)

5a26a61615e9f959bf004c90

<< Marea Ducesă Tatiana Nikolaevna a Rusiei (Tatiana Nikolaevna Romanova) a fost a doua fiică a împăratului Nicolae al II-lea. După ce a devenit adolescentă, Tatiana a fost atribuită unui regiment de soldați Vosnesensky cu rangul onorific de colonel. Ea și Olga (sora cea mare), care de asemenea avea propriul ei regiment, inspectau soldații în mod regulat. Într-un articol din decembrie 2004 a revistei Royalty Digest: A Journal of Record Peter de Malama scria că vărul său Dmitri Iakovlevici Malama, un ofițer al cavaleriei imperiale ruse, a întâlnit-o pe Tatiana când a fost rănit în 1914 și între ei a avut loc o poveste de dragoste.>> (Sursa)

 

 

c5771fab2516eda260551b29eb064e13

Romanul lui Gill Paul are la bază întrebarea „Ce-ar fi fost dacă?„. Ea și-a închipuit cum a luat naștere povestea de dragoste dintre Tatiana și Dmitri și a dezvoltat-o. I-a împins dincolo de probabilități și le-a oferit o șansă, șansa pe care în realitate nu au avut-o. Acela a fost momentul în care autoarea s-a îndepărtat de cursul istoriei tragice și a sădit o sămânță a speranței. Cum ar fi fost dragostea lor? Pe unde i-ar fi purtat pașii și care ar fi fost urmările? Rezultatul a fost unul excepțional. Eu am fost întru totul cucerită de poveste. Când nu am citit m-am gândit într-una la ea și mi-am creat tot felul de scenarii. E ciudat cum mintea umană se agăță de un fir atât de subțire de speranță chiar și atunci când știe că istoria nu poate fi schimbată în niciun fel.

Povestea merge pe două planuri – trecut și prezent. În anul 2016, Kitty primește moștenire o cabană pe malul lacului Akanabee din New York. Nu știa nimic despre străbunicul său Dmitri, cel care i-a lăsat cabana, dar după ce găsește un pandantiv extrem de rar și de prețios sub scările de la intrare se hotărăște să afle cine a fost acesta și ce s-a întâmplat cu el. De ce nimeni din familia ei nu pomenise vreodată despre el? Ițele din trecut se întrepătrund cu cele din prezent, iar povestea de dragoste dintre Tatiana și Dmitri te poartă prin pagini întregi de istorie. Tabloul vremii este redat cu atâta acuratețe încât nu pot avea decât cuvinte de laudă pentru autoare. A reușit să însereze atât de multe elemente și informații reale, încât povestea rezultată nu are cum să nu te emoționeze până la lacrimi. Deși sfârșitul familiei Romanov a fost unul atât de tragic și de brutal, omenirea nu a învățat nimic din istoria lor. Sunt greșeli pe care le repetăm mereu. Unii dintre noi poate că nici nu știu cine au fost Romanovii și cum au sfârșit ei. Și mai ales…de ce!

Chiar dacă povestea Tatianei și a lui Dmitri a fost rodul imaginației autoarei, în realitate sunt convinsă că există asemenea povești de dragoste mistuitoare. Iubiri care sfidează toate regulile, suflete pereche care se caută mereu. Oameni care se potrivesc până la ultima celulă și care se iubesc chiar dacă nu trăiesc împreună. Eu cred în suflete pereche. Cred că există suflete la fel, dar pun pariu că cele mai multe dintre ele nu reușesc niciodată să-și găsească drumul către jumătatea perfectă.

Dacă sunteți în căutarea unei ficțiuni istorice bune, care să vă stoarcă și vreo câteva lacrimi, Soția secretă este o alegere minunată. O recomand din tot sufletul și sper să mai fie traduse și alte romane ale autoarei, care par a fi cel puțin la fel de interesante.

Cartea a apărut la editura Litera, în colecția mea preferată  – Blue Moon. O găsiți aici și aici.

Rating Goodreads: 5/5*

Iustina Dinulescu

**Nota: Mai multe informații despre dinastia Romanovilor găsiți în cartea lui Simon Sebag MontefioriRomanovii (1613-1918)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *