Te-aș recunoaște dintr-o mie, de Laura Lippman

te-as-recunoaste-dintr-o-mie~8186643

„Atunci când vine vorba de ghinion, n-ai cum să te protejezi, nu există nici un fel de repartizare a cotelor. E ca atunci când, la ora de matematică, un copil învață că șansele ca o monedă să cadă pe cap sau pajură sunt întotdeauna egale, indiferent de câte ori arunci moneda în aer și pică pajură. Cu fiecare aruncare, șansele rămân aceleași. Și în fiecare zi, ghinionul te poate lovi din nou.”

Înainte de a vă povesti despre această carte, trebuie să menționez faptul că în afară de cei „Zece negri mititei” ai Agathei Christie, nu am citit romane de genul, și se poate să nu fiu familiarizată cu stilul acestora. În ultima vreme am citit foarte multe cărți scrise la persoana I, lucru care m-a făcut să intru cu ușurință în pielea personajului respectiv, fapt care în această carte a fost foarte greu, din pricina folosirii persoanei a III-a. Dar până la urmă m-am obișnuit.
Te-aș recunoaște dintr-o mie” m-a atras datorită titlului, care mi-a stârnit curiozitatea. E o expresie comună, pe care o folosim cu toții atunci când ne referim la o persoană pe care o cunoaștem foarte foarte bine, și totuși, pare într-o oarecare măsură, amenințătoare. Și în acest context chiar este.
Romanul are la bază o poveste reală, povestea unui criminal care a violat și ucis mai multe minore, lăsând în urma să o singură victimă în viață. Laura Lippman a încercat să spună povestea acelei victime care i-a supraviețuit călăului său, împletind cu ușurință realitatea cu câteva elemente de ficțiune.

În urma lecturării acestei povești am tras câteva concluzii.
Uneori, chiar și după ani buni, trecutul poate reveni în viața ta cu o viteză amețitoare, tulburându-ți existența și liniștea. De asemenea, oamenii te pot manipula cu ușurință, folosind cuvintele potrivite, atrăgându-te în capcane mortale sau lăsându-ți impresia că porți o vină care nu îți aparține.
În final, tind să cred că indiferent cât de rău te lovesc viața și oamenii, dacă reușești să scapi cu viață și întreg, ești un om norocos și puternic. Ești un învingător.

Vă recomand cartea întrucât nu este doar un thriller psihologic, ci este o poveste despre alegerile pe care le facem în viață și despre cum ne pot influența acestea prezentul și viitorul, dar și despre modul în care chiar noi suntem alegerile altcuiva, fără a avea dreptul de a riposta și fără a conștientiza cum acest lucru ne va schimba complet cursul vieții.

Cei interesați o pot găsi aici: http://www.leadermag.com/cumpara/te-as-recunoaste-dintr-o-mie-7612652

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *