Ultimul zbor, de Julie Clark

„Două femei.
Două zboruri.
O ultima șansă de a dispărea.

Claire Cook are o viață perfectă. Măritată cu un urmaș al unei dinastii politice, locuiește într-o vilă somptuoasă din Manhattan și are o suită personală aflată mereu la dispoziția sa.
În spatele ușilor închise însă, lucrurile stau complet diferit. Soțul ei perfect are de fapt un temperament violent și își pune oamenii să-i supravegheze lui Claire fiecare mișcare.
Dar ce nu știe el este că soția sa pune la cale de luni întregi un plan de evadare. Ajunsă la aeroport, Claire o întâlnește întâmplător pe Eva, o femeie a carei situație pare la fel de îngrozitoare ca a ei.
Împreună, iau în ultima clipă o decizie majoră, hotărând să facă schimb de bilete și de identități.
Dar atunci când avionul în care ar fi trebuit să se afle Claire se prăbușește și vestea despre moartea ei e pe cale să apară peste tot în mass-media, aceasta își dă seama că de-acum va trai viață celeilalte femei și, odată cu ea, va trebui să-și asume și secretele pe care Eva s-a luptat atât de mult să le țină ascunse.

Care erau șansele să-mi aleg în aceeași lună două cărți care au ca subiect prăbușirea unui avion, una scrisă de Lucy Clarke, iar cealaltă scrisă de Julie Clark? Am sesizat ironia și m-am amuzat de una singură abia după ce mi-au ajuns și le-am pus una lângă alta. 🤭

Deși au avut același punct de plecare, ca să zic așa, poveștile sunt foarte diferite și m-am bucurat ca a fost așa, că am ales inspirat. Ultimul zbor îți provoacă imaginația. Îți dă posibilitatea să explorezi răspunsul la întrebarea „Cum ar fi să trăiesc o altă viață?”. Pentru că personajele din carte asta fac, un schimb de vieți, care pare a fi soluția potrivită în contextul dat pentru fiecare dintre ele. Dar intervine hazardul. Pentru că rareori planurile ies întocmai cum le creezi în mintea ta.

Claire și Eva au două vieți complet diferite. Prima, soție de politician, cu o viață perfectă din afară, dar care în spatele ușilor închise era abuzată verbal și fizic, dominată și controlată de soțul său. A doua, o femeie singuratică, trăind o viață pe muchie de cuțit, prinsă într-o rețea a traficanților de droguri. Ambele își doresc cu disperare să plece de unde sunt și să trăiască o altă viață, să trăiască cu adevărat. Întâmplarea face ca soțul lui Claire să-i schimbe programul în ultimul moment, iar aceasta să fie nevoită să-și schimbe planurile din mers și să accepte ce îi oferă Eva fără să mai stea pe gânduri. Claire își planificase de multă vreme evadarea. Eva profită de disperarea lui Claire și spunându-i prima minciună care îi vine în minte, o convinge să facă schimb de bilete, de identități, de vieți.

„Ceea ce am învățat în viață e că, pentru a ierta cu adevărat, mai întâi trebuie să moară ceva. Așteptările tale; sau circumstanțele. Poate inima ta. Și asta poate fi dureros. Însă este o eliberare incredibilă, în același timp.”

Nici de această dată lucrurile nu merg așa cum își imaginează cele două femei, pentru că avionul la bordul căruia trebuia să fie Claire se prăbușește, deci femeia e din nou nevoită să-si schimbe planurile din mers. În această nouă ecuație nu are decât o singură variantă – să ia într-adevăr locul Evei până iese din atenția publicului știrea „morții” ei. Evident că viața de care Eva voia neapărat să scape nu fusese deloc simplă sau ușoară, nici măcar pe aproape de ce îi spusese lui Claire în baia aeroportului, iar de aici începe adevărata aventură, pe care vă invit să o descoperiți și voi. ☺️

Mi-a plăcut cum au fost abordate cele două teme ale romanului – abuzul și traficul de droguri. Cât de mult le schimbă pe persoanele prinse în mijlocul lor, cât de mult le schimbă viețile, dar mai ales cât de greu este să ieși din aceste relații toxice. Și Claire și Eva ajunseseră să se teamă pentru viețile lor. Și pe bună dreptate. Chiar erau în pericol, pentru că erau controlate de oameni periculoși, de lângă care nu puteau pleca pur și simplu, spunând „Adio”. Ambele ajunseseră în situațiile în care erau trecând de la o decizie greșită la altă decizie greșită, alături de oameni nepotriviți. Să nu vă grăbiți să le judecați. Pentru că toți, fără excepție, am făcut o mulțime de alegeri greșite pe parcursul vieții, doar că unele sunt mai periculoase ca altele. Și nu afli asta decât când e prea târziu. Și-atunci ești disperat să găsești o scăpare.

V-am făcut curioși și cu asta?
Dacă da, o găsiți tot pe Libris.ro. La editura Trei. În colecția Fiction Connection. Pam pam. 😌

Rating Goodreads – 4/5 ✈️
Iustina Dinulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *